Natur,  Utflyktsmål

Henåns Canjon

På vårvinterns fina skare var det några killar från byn som körde upp ett fikabord till Henåns Canjon. Nu kände jag att jag vill se hur det blev placerat och tog med min sambo på en utflykt en tidig lördagsmorgon.
Grabbarna hade lyckats bra, trots att de satte ut bordet uppe på snön. Bordet fick stå kvar på sin plats men om någon vill möblera om så får ni det.
Bordet har vi fått genom ett Leaderprojekt som pågår i Ljungdalsfjällens Turistbyrås regi.


Jag skulle egentligen vilja klättra och klänga lite mera i branterna för att få bättre bilder men har ingen lust att ramla ner i ravinen, så bilderna får duga som de är. Ni får ta en promenad dit och uppleva allt på plats.


När man tagit sig upp till bänkarna längst upp i Canjon, kan man sitta och njuta av utsikten mot Lunndörrsfjällen en stund.


Stigen går ibland längs kanten av Canjon.


I mina ögon är det inte bara ravinen som är sevärd utan även allt runt omkring som tex Purpurbräckan, Saxifraga oppositifolia som blommade så vackert på klippväggarna.


Och en knöl på en björk, där en ny kvist har börjat växa


Eller en gammal stubbe, vem högg ner det här trädet? Och när?


Granblommorna som lyste upp så fint.


En fågel har legat här i sanden och har man ögonen öppna kan man även se spår av andra djur.
Och lyssnar man noga hör man säkert Kungsfåglar som sjunger bland träden.


Och grankådan som framkallar minnen från barndomen, när pappa kom hem från jobbet i skogen och hade med grankåda som tuggummi till oss barn.

Om man vill åka till Henåns Canjon så kör man väg 535 från Storsjö mot Åsarna. Efter 12 km svänger man höger mot Sölvbacka strömmar och regleringsdammen vid Ljungans utlopp ur Storsjön. Efter ca 6 km är man framme vid dammen, fortsätt över dammen, sväng höger, kör ca 2 km över bron över Henån. Sväng sedan vänster och kör ca 600 m, sväng vänster igen.


Sedan är man vid Henån igen och får passera över den nya bron.


Efter ca 500-600 m är man framme vid parkeringen vid stigen mot Canjon. Härifrån följer man de orangemålade markeringarna genom gammal gran- och tallskog och ibland genom nyare Contortaskog.

Vandringen på ca 2 km är inte särskilt ansträngande, det finns en kort brant backe, i övrigt är det svag stigning på stigen. Det är några blöta partier och bäckar man ska ta sig över så stövlar eller kängor rekommenderas.
Ha en fin tur och njut av lugnet i skogen.

Läs mer här: ljungdalsfjallen.se

840 34 Storsjö, Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.