Skogens skafferi
Nu har det ju varit fullt av granskott i skogen så jag tog med mig mamma och så gav vi oss ut i skogen för att plocka på oss. Väl hemma bestämde jag mig för att göra tre olika grejer av alla granskott.
Granskottssalt
Ta lika stor mängd granskott och grovkornigt salt.
Mixa i en mixer.
Strö ut blandningen för torkning på bakplåtspapper eller en plåt.
När det torkat hällde jag upp saltet i en glasburk.
Kuckelimuckmedicin
Fyll en glasburk med lock med granskott varvat med råsocker. (Enligt receptet jag hittade skulle man ta 1 kg granskott och 750 g socker, men jag gjorde en halv sats då det blev lite drygt att plocka så mycket granskott)
Låt burken stå i ett soligt fönster i en månad. Snurra och vänd burken då och då så att solen får skina på alla sidor.
Sila sedan bort granskotten och tillsätt lika mycket okryddat brännvin som vätska som blir kvar efter du silat bort granskotten.
Pressa i saft från 3-4 citroner.
Granskottssnaps
5 dl granskott som du lägger i kokande vatten i ca 30 sekunder.
Sila sedan bort vattnet och lägg granskotten i en flaska.
Tillsätt 70 cl brännvin och 2 msk honung.
Låt stå i 5-6 dagar.
Sila bort granskotten. Servera kyld.
Snapsen serverades på midsommar och fick absolut godkänt! 🙂
/Johanna
2 kommentarer
Jocke
Fantastiskt kul att läsa om det du beskriver och berättar.
Har just köpt en stuga uppe vid Kläppen i Ljungdalen. Har vistats mest i Messlingen tidigare men känt de senaste åren att det är Ljungdalen jag vill till. Och Storsjö är fantastiskt vackert även om jag ännu så länge bara åkt igenom. Jag och min fru kommer framåt försommaren och lägger en fluga i strömmarna!
Hjärtliga
Jocke
Marlene
Trevligt!