Vidar och Kingen
Gemenskap

Påsk – Årets höjdpunkt

Påskfirande 2017

I år hade vi förmånen att ha Torgny ”Kingen” Karlsson som underhöll oss på Storsjö bygdegård.
 Han ringde i höstas och vill komma och spela i Storsjö, då fick vi tacka nej på grund av att bygdegården målades om. Nu i vinter hörde han av sig igen och då kom vi till slut fram till att påskafton var en passande dag.

Full fart med Boogie, Blues & Ballader

SläktTorgny härstammar liksom många av oss i Storsjö och Ljungdalen från åtta syskon Åslund från gården Nordhögen i Storsjö. Han hade dragit ut listor så vi skulle få lite koll på släktskapet.

Vidar och KingenVidar Liljemark och Torgny har känt varandra sedan Torgny var ca 10 år gammal.

DärÖsteI övrigt var det pimpeltävling som vanligt på långfredagen.
När det varit närmare tio grader varmt i flera dagar och öppningen vid ”Där Öste” växte med rasande fart blev man ju lite orolig om isen verkligen skulle hålla även i år. Som tur var, blev det kallare och det kom en del snö till långfredagen så det blev mer vinterlikt igen.

Stefan Dahlsten och jag ansvarar för  förberedelserna inför tävlingen. Jag handlar och ser till att det finns det som behövs. Stefan ansvarar för att tävlingsområdet blir markerat och isen kollad. Han ser även till att det finns funktionärer, vilket inte är så svårt, eftersom de flesta som börjat gärna är med år från år 🙂
När tävlingen väl är igång, hjälper jag till lite här och där, hämtar det vi glömt, fyller på om något tar slut eller bara glider omkring och kollar läget. Stefan kan nästan aldrig vara med på tävlingen, för han måste jobba.

För att det ska gå snabbt att steka kolbullarna, brukar vi försteka det ”Amerikanska fläsket” eller saltfläsket som det heter nu för tiden.

I år hade Stefan med sig Peter Dahlsten, Anders Wagenius, Christian Åslund och Lars Johan Sund vid kontrollen av isen.

Johanna Engström fixar till prisbordet.

Rolf Wagenius står för ljudet.
HansOve Lund är alltid i farten tidigt på morgonen och fixar så det finns el på plats.

En del misslyckas vid parkeringen. 

David Wagenius och systrarna Eva, Maria och Margareta Grönqvist med döttrar Malin Karlsson och Johanna Åslund sålde kolbullar och korv. Eva bor i Storsjö, de övriga bor i Östersund, Funäsdalen och Snöån, Ludvika.

I vindskyddet såldes startkort och  fisk vägdes in av Tage Åslund, Greger Andersson, Ingemar Åslund, Elin Åslund och Mats Lundberg. Staffan Brandelius hjälper också till med olika sysslor.
Christian Åslund, Janne Lundström och Lars Jonas Lööv var kontrollanter och hämtade in fisken som fångades.

Ann Sandin- Lindgren, stugägare från Tyresö, gick omkring och intervjuade folk och spelade in ett avsnitt till Poddradion Storsjö kapell.
Roligt när stugägare och andra som kommer till byn engagerar sig.

Lyssna på Poddradion och se fler bilder från tävlingen här.

Deltagarna trodde att det var nära land man skulle få fisk men det var få som lyckades fånga nån i år.

Vid årets pimpeltävling slogs deltagarrekord med 237 deltagare.
Det får vi nog till stor del tacka (till Norge utflyttade) Peter Dahlsten för, eftersom det är han som lyckats fixa veckan i Norge som lottas ut på startkorten. Nu köper ju även många av oss som är där men inte fiskar, startkort.

Funktionärerna Mats Lundberg, Christian Åslund, Elin Åslund och Janne Lundström från Storsjö, Östersund och Ludvika.

Min sambo Bert-Ivan Mattsson har fått ta hand om sysslan som ingen annan vill ha, att vara speaker. Han är även ”kolbullechef”, han är mycket noga med att vi inte ska fuska med fläsket och välja rimmat fläsk istället för saltfläsk. Ska det vara kolbulle , ska det vara riktig kolbulle 🙂
Här genomförs prisutdelning med hjälp av Greger Andersson och Lars-Johan Sund.

Andreas LöövAndreas Lööv vann ungdomsklassen.

Folke Liljemark vann veckan i Norge

Efter tävlingen går allt snabbt att städa ihop och det mesta stuvas in i bilar för att tas om hand en annan dag.

Sedan har vi i ”klanen Åslund” som tradition att samlas hemma hos oss och ta en, eller möjligen två, Tom Collins innan vi drar vidare till brorsan med familj för smörgåstårta och annat gott 🙂 Vissa vill mysa och vila på fårskinnet en stund också.

Sent på kvällen hamnade vi i den trivsamma trängseln på Storsjö fiskecamp för lite punkmusik med bandet Hängröv och dans på borden.

Som vanligt en trevlig påsk och nu siktar vi in oss på nästa år, samma plats och samma tid på långfredagen. Möjligt att det då blir nåt party på bygdegården också 🙂

Stort tack till er alla som kommer och förgyller påsken i Storsjö! ❤
Stort tack för alla fina priser som skänks till pimpeltävlingen och stort tack för att ni bidrar till gemenskap och drift av bygdegården och väglyset. 

/Marlene

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.