I förfäders spår – Lövkläppen
Lövkläppen
Ca 2 mil sydost om Storsjö ligger Lövkläppen, eller Henådalen som det kallades i husförhörslängden. Lövkläppen ligger i Henvålens naturreservat i landskapet Härjedalen men i Bergs kommun.
Under senare delen av 1700-talet kom nybyggarna Jon och Karin och bosatte sig på Lövkläppens sydöstra sluttning . I mitten av 1800-talet hade Kläppen blivit en liten by med fyra gårdar, egna ramsågar, en vadmalsstamp, kvarnar, smedja och bakstuga.
Min morfars farfar Kläpp- Jonas och min farfars mormor Kläpp- Karin föddes i Lövkläppen och de var halvsyskon.
Jonas var ”en av Härjedalens mer bemärkta spelmän”, han bodde som vuxen på Lövnäset i Storsjö och många av hans ättlingar har ”musiken i blodet”. Jag har några sysslingar som brukar spela en polska av Kläpp-Jonas.
Min syssling Maria och jag lekte tillsammans varje sommar som barn men hade nu inte träffats på ca 22 år. Vi bestämde oss för att ses och tillsammans gå till Lövkläppen, Maria tog med sig sin Härjedalspipa och spelade polskan av Kläpp-Jonas för mig. En mäktig upplevelse och många tankar till dem som en gång levde där.
Farfars mormor Karin gifte sig med Thron från Messlingen, han var änkling med två små flickor. Tillsammans fick de sedan 14 barn! Karin återsåg aldrig sitt barndomshem i Lövkläppen igen. Med 16 barn att ta hand om, fanns väl inte tiden till att ta sig de ca 2 milen i väglöst land.
Av kryddgården finns inte mycket kvar.
Ladugårdstaket med takspån tillverkad av Tycho Loo, Storsjö. Buntarna med spån fraktades med helikopter till Kläppen vid upprustningen 1994-95.
Lövkläppen är klassad som riksintresse för kulturmiljövården och under åren 1994-95 rustades flera av byggnaderna. Målet var att rusta alla byggnader men pengar saknas och förfallet har tyvärr gått väldigt långt på den ena gården.
Maskrosorna har nu hittat till Kläppen men de är inte så många än.
När vi gick till Kläppen, gick vi stigen från Henåsen, det är 9,3 km, det tar minst två timmar om man går lite snabbt..
För att komma till Henåsen kör man över dammen vid Sölvbacka, sen höger och sen vänster efter Henån och sen vänster igen, samma väg som man åker till Canjon.
Henvålens naturreservat bildades 1998 och är 18 000 ha stort och kom till för att bevara ett område med nästan orörd natur.
När jag var liten och pappa jobbade i skogen, minns jag glädjen jag kände när han kom hem och hade ”jobbar-te” kvar i termosen och grankåda i bröstfickan. Grankådan hade vi som tuggummi och teet var ljummet, sött och gott.
Min sambo jobbar som naturbevakare och i hans jobb ingår att sköta om delar av Henvålens naturreservat .
Även han har sina rötter i Lövkläppen, hans mamma Hilma och hennes fyra syskon är är födda där. De flyttade därifrån 1933 då Hilma var 9 år.
Haldo, tvillingarna Lilly och Hilma Östling och deras kusin Jenny Halvarsson.
Jennys familj var de som bodde kvar längst i Lövkläppen och de flyttade därifrån 1938.
Kläpp-Jonas Jonsson till höger och hans son Jon Jonasson till vänster
Lövkläppen när det fortfarande var en levande bygd.
840 34 Storsjö Kapell, Sverige