Historia,  Natur,  Utflyktsmål

Rövragrottan

När jag skrev om Djävulshålet här på bloggen så nämnde jag en sägen om Rövrahöjden och Rövragrottan. Nu har jag troligen besökt platsen för sägnen och krupit runt i grottan och platsen kan mycket väl fungerat som gömställe för rövare i forna tider.

Jag har inte haft en aning om att grottan fanns på riktigt förrän ”upptäckaren” Stefan från byn lade ut bilder på att han varit där. Han hade hittat information på Fornsök och sedan gjort ett besök i grottan.

Jag är inte så förtjust i grottor och trånga utrymmen men ändå så tog jag mig ner i hålor och skrevor för att se hur det såg ut. Det var lite mörkt och jag glömde titta om det fanns något gömt stöldgods därinne för jag hade fullt upp med att spana efter spindlar och annat otäckt 🙂
Men jag måste medge att det faktiskt var lite spännande!
Uppe på höjden hade man utsikt över Övre Rövrasjön och det var en trevlig plats för en fikastund.

Google Maps Rövra grottan Storsjö

Kölbäcken

Från höjden hördes bruset från Kölbäcken, ca 150 m bort och min sambo tyckte vi skulle fortsätta dit.
Där visar det sig att det finns ett vackert vattenfall som jag inte hade en aning om! Helt fantastiskt med fina släta hällar, tänk om man kunde få tillbringa en varm, myggfri sommardag där!

För att ta sig till grottan och vattenfallet åker man samma väg som till Djävulshålet. Men åk förbi där och ta in på första vägen till vänster. Den vägen är bommad så först får man gå/cykla i ca 2,4 km till stugan vid Rövrasjön.
Efter det fortsätter man på gamla Tossåsvägen i ca 850 meter tills vägen och kraftledningen delar på sig. Fortsätt gå i kraftledningsgatan tills ni kommer till den andra höjden, totalt ca 1,3 km från stugan. Uppe på höjden, precis norr om kraftledningen finns grottan. För att komma till vattenfallet, fortsätt ca 150 m till i kraftledningsgatan.
(Det går även att ta gamla Tossåsvägen förbi Rövrafallet, till Gäddtjärnkojan och sen gå därifrån, men det är inget jag rekommenderar. Det finns en stig från Beten också om man vill gå där).

Nedströms djävulshålet

På vägen till/från Rövrasjön, missa inte vattenfallet som ni kan se på södra sidan om vägen, det ligger lite nedströms Djävulshålet.
Vid bron där Lunndörrsån/Västerån rinner på sin väg mot Övre Rövrasjön, stanna till en stund för där är också väldigt vackert. Det är några ”pärlor” längs vägen som ni inte får missa!

840 34 Storsjö Kapell, Sverige

2 kommentarer

 • Minna

  Tack för tipset! 🙂 Jag kollade grottan i dag. Eller stod utanför, närmare sagt. Jag är inte den som kryper i. 😀 Jag cyklade hela gamla Tossåsvägen från söder till norr och det är ingenting jag vill rekommendera någon. Att kalla den för väg överhuvudtaget är överdrift… som värst var den bara en övervuxen stig och så här års var det mycket blött så jag var tvungen att gå med cykeln många gånger för att undvika fastna i gyttjan. En bro hade försvunnit men som tur var så fanns det inte mycket vatten i bäcken, bron över Kölbäcken fanns kvar tack och lov även om den hade passerat sitt bäst före-datum.

  Det finns också ett häckande par fjällvråkar nära grottan, de skrek och flög runt mig och det blev lite olustigt att vara där för det var uppenbart att de inte gillade sällskapet. Så jag ville inte hänga kvar.

  Du råkar inte veta när Tossåsvägen användes senast? Antagligen när den nuvarande vägen togs i bruk men jag vet inte heller när det hände.

  • Marlene

   Hej!
   Jag har inte sett din kommentar förrän idag!
   Jag ska ta bort det jag skrev om den vägen då!
   En kompis som studerat gamla flygfoton säger att nya Tossåsvägen var klar 1960.
   Jag gillar heller inte att krypa men kröp in ändå faktiskt mest för att kunna fota. Ibland får man ju utmana sig själv 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.