Minnesmärke
Fjäll,  Historia,  Utflyktsmål

Ett minnesmärke i Lunndörrsfjällen

Det var januari 1929 och Paul färdades på skidor genom Lunndörrspasset, på väg mot hemmet i Tossåsen. Men på fjället blåste det upp till en rejäl snöstorm…..

En favorittur

En eftermiddag i somras åkte vi till Tossåsen för att gå på en fjälltur. En kort tur på bara några timmar och ca 5-6 km tur och retur. En av mina favoritturer därför att den är kort, lätt att gå och man behöver nästan bara lite fika i ryggsäcken. Och vill man inte fika behöver man kanske inte ens en ryggsäck. Men framförallt, jag tycker att det är magiskt vackert!

Vi följde leden mot Lunndörrspasset. På höjden strax innan trädgränsen har man fantastisk utsikt över Kroktjärn och Lunndörrsfjällen.

Lunndörrsfjällen


”Min korta favorittur” fortsätter fram till Västerån och hällarna i ån, dit är det ca 3 km. En lagom tur för barnen, en otränad, en latmask eller någon som bara vill ut och njuta av fjället en stund.
Den här dagen hade vi dock ett annat mål så vi svängde av leden.

Minnesmärke

Söder om leden, vid en liten tjärn, finns ett minnesmärke utmärkt på kartan. Det var dit vi styrde stegen den här dagen.

Vi fick tips om att svänga av leden vid den här järnstolpen. Men jag ville gärna gå upp till trädgränsen och njuta av utsikten lite, så vi tog en annan väg.
Om man svänger här får man vara beredd på att vada över ån.

Korset på platsen är till minne av Paul Näslund 25 år som omkom i en snöstorm i januari 1929. Han var på väg hem från Vallbo men frös ihjäl och hittades sen här, ca 2 km från sitt hem i Tossåsen.

Hans skidor står kvar på platsen.


Om man går in på Fornsök och tittar ca 12 km öster om Tossåsen, så finns ett ställe i Anarisfjällen som heter Rijsrovpe, söder om Hanasjön. Där finns en minnessten över tre män som även de miste livet i samma oväder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.