Tunnbrödbakning
En tradition
Jag är uppvuxen med tunnbrödbaket som en självklar del av livet. Mamma, mormor och farmor har alltid bakat och jag fick ju vara med för vem skulle annars passa mig när jag var liten?
När jag blev större så var jag oftast med någon kompis när det var bakdag och hälsade på i bagarstugan för att baka en liten stund och få en nybakad, lite varm ”klening” med smör och messmör på.
2011 blev Storsjö Byalags bagarstuga klar.
Vi flyttade den före detta turistbyrån, som stod vid affären, till bygdegården och inredde den till bagarstuga.
I flera år har det anordnats julmarknad på bygdegården och då har vi passat på att baka och sälja tunnbröd till besökarna, vilket är mycket uppskattat.
I år var det jag, min svägerska Eva och hennes syster Maria som bakade. Eva och Maria som är uppväxta i Ljusnedal har också bakningen ”i blodet”
Barnbarnet ”hjälpte ” också till och kanske för vi traditionen vidare till fler generationer.
Efter ett tag måste man ju provsmaka brödet och dricka kaffe.
Mamma stod för dagens degtillverkning och levererade nya degar när vi behövde.
Det kom två trogna kunder och bjöd oss på körsbärslikör. Tack så mycket, väldigt uppskattat och gott!
Efter en lång dag blev det bubbel med smak av glögg och pizzor som vi gräddade på eftervärmen i ugnen och hade en fantastiskt god middag runt bakbordet.
En riktigt mysig dag i bagarstugan med trevliga besökare och många skratt.